• Debutant Wispolia gelooft in lijfsbehoud

  TERWISPEL Wispolia krijgt bij de hervatting van de tweede seizoenshelft een zware opgave voor de kiezen. De ploeg van trainer Guido Pen neemt het achtereenvolgens op tegen Smilde ’94 en Mildam, de nummers één twee van de ranglijst. Zondag komt de koploper op bezoek op sportpark De Pûster. Pen acht Wispolia niet kansloos. “Het is geen uitgemaakte zaak dat Smilde even bij ons de punten ophaalt.”

  De hoop van de 63-jarige trainer is gebaseerd op het uitduel tegen de Smildenaren. Wispolia verloor in Smilde met 2-0, maar deed volgens Pen qua veldspel weinig onder voor de thuisclub. Bovendien werden op advies van de grensrechter van Smilde ’94 twee Terwispeler treffers afgekeurd. Dubieus, aldus de trainer, maar: “Dat kun je verwachten met clubgrensrechters.”

  Wispolia moet zondag waken voor de snelle spitsen van Smilde ’94. Als de koploper zijn geliefde countervoetbal kan spelen, is de ploeg gevaarlijk, weet Pen. “Als je tegen Smilde veel ruimte weggeeft, ben je ten dode opgeschreven.” De defensie van Wispolia mag vooral de rappe spits Silvan ten Cate, al goed voor veertien treffers, geen moment uit het oog verliezen.

  Gering verschil

  De trainer is benieuwd hoe Wispolia uit de winterstop komt. Zijn spelers zijn fit, maar door de vele regen is er de afgelopen periode niet optimaal getraind. “Gelukkig konden we nog een aantal keren van het kunstgrasveld van THOR gebruik maken, ” vertelt Pen. Wispolia oefende afgelopen weekend voor het eerst, 2-3 winst op vijfdeklasser Blauw Rood en verloor dinsdag nipt van de koploper van de vierde klasse B, Warga.

  De Terwispeler vereniging ging met acht punten als de nummer acht van de vierde klasse A de winterstop in. Wispolia staat, op basis van een iets beter doelsaldo, net boven de degradatiestreep. Het verschil met de concurrenten in de strijd tegen degradatie is gering. VWC heeft net als Wispolia acht punten, Stânfries staat op zeven punten en Langezwaag, dat afgelopen speelronde won van VWC, naderde de ploeg van Pen tot op twee punten.

  Leergeld betaald

  Bij Wispolia, dat voor het eerst in de vierde klasse uitkomt, was men voorbereid op een zwaar seizoen. Het gemak waarmee de zwartwitten een niveau lager soms wedstrijden naar hun hand konden zetten, is verdwenen. Pen: “In de eerste wedstrijden van het seizoen hebben we leergeld betaald. Nu leeft het gevoel dat we er grip op krijgen en meer punten kunnen pakken.”

  En, weet Pen, het zat ook niet mee, zoals uit tegen VWC. Wispolia speelde volgens de trainer beter, maar had de pech dat de doelman van de thuisclub de wedstrijd van zijn leven keepte en Wispolia veel kansen verprutste. “De kansenverhouding was twintig tegen twee en dan mochten we ook nog blij zijn dat we in de slotminuut een penalty kregen. Anders hadden we met lege handen gestaan, zo gek kan het lopen.”

  ‘Niet figureren’

  Wispolia wil de komende elf duels het vierde klasserschap veiligstellen. “We zijn niet gepromoveerd om te figureren,” aldus Pen. Het kan, denkt de ervaren trainer. Wispolia doet volgens Pen niet onder voor de clubs onder de degradatiestreep: VWC, Stânfries en Langezwaag, terwijl het gat met de clubs boven de Terwispelers: Makkinga, Fochteloo en Kraggenburg klein is. “De krachtsverschillen zijn klein.”

  Zorgenvrij is Pen niet. Hij heeft een fitte selectie, maar februari is de wintersportmaand en de trainer weet nu al dat hij verschillende moet missen. “Iedereen gaat maar op vakantie. Ik snap er en met mij vele trainers, niets van, maar zo werkt het tegenwoordig. Ik heb me erbij neergelegd, als je dat niet kunt moet je stoppen. Vervelend is het wel, want je blijft puzzelen met opstelling.”

  Pen, hij verlengde zijn contract met Wispolia, verwacht dat begin maart duidelijk is welke ploegen moeten vrezen voor degradatie. “Maar het blijft voetbal. Vorig seizoen konden bij ons op de laatste speeldag nog drie ploegen kampioen worden. De beslissingen kunnen ook nu laat vallen. Wij denken dat we het gaan redden, maar hoe het ook komt, het is een leerzaam jaar voor de jongens. Van deze ervaring worden ze beter.”

  Bron: SA media