Op zondag 24 september was het weer zover. Voor veel Wispolianen de belangrijkste wedstrijd van het seizoen: Wispolia – Langezwaag. De derby werd uitgevochten onder prima omstandigheden. Het zonnetje scheen, er stond veel publiek langs de lijn en het veld op sportpark de Pûster was opnieuw top.

Opmerkelijk is dat de laatste 3 partijen tussen deze rivalen allemaal geëindigd zijn in een gelijkspel. De laatste keer dat er een winnaar op het veld stond tijdens de derby was de eerste ontmoeting in het seizoen 2015/2016. Op 6 december 2015 wist Wispolia met 2-1 thuis te winnen, met een 0-0 eindstand in de terugwedstrijd. Vervolgens werd er in het seizoen 2016/2017 twee keer met remise afgesloten. In Terwispel werd de kraker beslist met 1-1, waarnaar er in Langezwaag na een doelpuntenfestijn afgesloten werd met 4-4. Hieruit blijkt dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn.

Tijdens de warming-up mochten de mannen van Wispolia eerst nog even laten zien hoe mooi ze zijn. De cameravrouw  die de teamfoto ging maken deed samen met de voorzitter haar best om de mannen aan het lachen te maken, maar de meeste van deze jongens hadden het te druk met het inhouden van hun buik. Hierdoor werd er erg serieus gekeken naar de lens op het moment van de flits.

Aan het begin van de wedstrijd werd duidelijk dat Wispolia dezelfde tactiek hanteerde als in de voorbereiding. Langezwaag kreeg het balbezit waardoor het initiatief bij deze ploeg lag. Verder probeerde Wispolia er met snelle uitbraken door de verdediging van Langezwaag te komen.

Dat de ploegen aan elkaar gewaagd zijn werd in de eerste helft opnieuw duidelijk. Kleine kansen over en weer maakte de wedstrijd vrij spannend. Karakteristiek voor een echte derby was het bij vlagen rommelige spel en de harde duels die uitgevochten werden op het veld. Langezwaag leek de eerste helft iets meer de wil te hebben om te winnen. Dit resulteerde de eerste helft in twee gele kaarten aan de kant van de uitploeg en een minimaal overwicht op het veld. De stand bleef in de eerste helft echter onveranderd.

In de tweede helft bleef het beeld van de wedstrijd ongewijzigd. Tot dat Langezwaag in de 60e minuut de brilstand van het bord afkreeg. Na een foutje in de defensie van Wispolia kreeg de spits van de buurman de bal voor de voeten en hij wist deze feilloos af te maken. 0-1.

Vanaf dit moment zagen de supporters Wispolia veranderen. Waar tot dan toe Langezwaag nog de sterkere ploeg was, wist Wispolia dit na de goal helemaal om te buigen. Dit resulteerde ook in een aantal kansen voor de thuisploeg.

Ongeveer een kwartier voor tijd kreeg de snelle spits Taco de Vos de bal aangespeeld. Na het eenvoudig passeren van zijn directe tegenstander dribbelde de aanvoerder de zestienmeter in. Hier zag de laatste man van Langezwaag geen ander redmiddel dan het uitvoeren van de enige echte  ‘’5e klasse zaag’’. Uiteraard werd dit geconstateerd door de goed fluitende scheidsrechter die wees naar de stip. Ook werd er nog een kaart uit zijn borstzak gehaald. Vele supporters waren echter van mening dat de kleur meer had moeten lijken op de kleur van de pompeblêden op onze Friese vlag.

Ikzelf vond het moment van de penalty erg spannend. Eén van de supporters langs de lijn die Anne van der Zwaag al wat langer kent wist me echter duidelijk te maken dat dit niet nodig was. De kersverse aanwinst van Wispolia pakte vastberaden de bal en schoot hem rechts van de keeper. 1-1.

Hierna probeerde Wispolia nog de winnende treffer te maken maar tevergeefs. De patstelling stond op het bord, de derby eindigde opnieuw in een gelijk spel en volgens velen was dit een terecht uitslag.

Na de wedstrijd werd er weer ouderwets een feestje gevierd. Ook hier bleken de beide verenigingen erg aan elkaar gewaagd. Het grootste gedeelte van beide selecties en de supporters van beide ploegen waren nog aanwezig toen het barpersoneel het voor gezien hield. Hiervoor willen we de vereniging van het naaste dorp ontzettend bedanken en tot bij jullie!

Volgende week zondag, op de eerste dag van oktober probeert Wispolia een goed vervolg te geven aan het begin van de competitie. Dit uit tegen VV Langweer. Tot dan!